fbpx

Goedkoop parkeren bij de Hermitage

Ga jij naar de tentoonstelling Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst in de Hermitage Amsterdam? Parkeer dan goedkoop in Parking Centrum. Een hele dag voor slechts € 45!

De Nabis

In het najaar van 2013 besteedt de Hermitage Amsterdam aandacht aan een buitengewoon invloedrijke groep Franse kunstenaars. Zij noemden zich de Nabis, wat in het Hebreeuws ‘profeten’ betekent. Hun grote voorbeeld was Paul Gauguin (1848–1903), sleutelfiguren van de groep waren Pierre Bonnard (1867–1947) en Maurice Denis (1870–1943). De Nabis legden in hun werk veel nadruk op kleur en compositie.

Gauguin

Gauguin voer zes jaar als matroos op de zuidelijke zeeën en werkte meer dan tien jaar als beurshandelaar. In 1883 wijdde hij zich aan de kunst. In 1886 leefde hij afwisselend in Pont-Aven (Bretagne) en in Parijs, waar hij kennismaakte met Van Gogh. In 1888 woonden ze twee maanden samen in Arles. Tegen die tijd ontwikkelde hij een eigen, ‘synthetische’ stijl. Kenmerkend waren de nadrukkelijke contouren en de felle, onvermengde kleuren. Hij reisde later naar Frans Polynesië, om de westerse beschaving geheel achter zich te laten. Gauguin zou bijna zijn hele verdere leven in Frans Polynesië (Tahiti, Marquesas Eilanden) blijven. Hij leidde er een turbulent leven, maar beleefde zijn artistieke hoogtij.

Bonnard

Bonnard studeerde in 1887 aan de Académie Julian, waar hij kennismaakte met Paul Sérusier en Maurice Denis. In 1889 verliet hij de École en richtte samen met Sérusier, Denis en Vuillard een kunstenaarsgroep op genaamd Les Nabis (Hebreeuws voor ‘De Profeten’, een verwijzing naar de eerste vijf Bijbelboeken). De schilders besteedden veel aandacht aan kleur en symboliek, en veel minder aan perspectief. In 1896 hield Bonnard zijn eerste solotentoonstelling. Landschappen maakten een groot deel van zijn oeuvre uit. Maar hij schilderde ook stillevens, interieurs en veel vrouwelijk naakt.

Dénis

In 1889 richtte Denis samen met Sérusier, Bonnard, Vuillard en Roussel Les Nabis op. In 1890 stelde Denis zijn werk voor het eerst tentoon op de Salon. Zijn beste werken, monumentale decoraties, vervaardigde hij aan het begin van de twintigste eeuw. Denis was sterk religieus en wijdde zich vooral aan religieuze schilderkunst. Hij paste daarmee goed bij de Nabis, maar voelde in het algemeen weinig verbondenheid met het modernisme in de kunst. Denis schilderde portretten en landschappen, mythologische en allegorische composities. Maar vooral maakte hij muurschilderingen voor vele kerken in Frankrijk en Zwitserland.

Parkeren bij de Hermitage

Kom jij met de auto naar de Hermitage en wil je lekker lang over de tentoonstelling dwalen? Parkeer dan goedkoop en betaalbaar op steenworp afstand in Parking Centrum Oosterdok. In Parking Centrum parkeer je als je langer dan vijf uur parkeert, een hele dag voor € 45!

Website de Hermitage Amsterdam
Tarieven Parking Centrum Oosterdok