fbpx

Niet te missen in Amsterdam: Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) is een verzameling van musea en culturele instellingen die de joodse geschiedenis in beeld brengen. Je bezoekt er bijzondere tentoonstellingen die je de persoonlijke verhalen vertellen van Holocaustoverlevers, nabestaanden en de joden die nu nog in Amsterdam wonen. Met het Joods Historisch Museum en Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandse Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum is er ontzettend veel geschiedenis om te ontdekken in het JCK. Dit zijn de meest bijzondere tentoonstellingen die ze nu hebben. Breng je binnenkort een bezoek aan het JCK en kom je met de auto? Parkeer dan voordelig in de binnenstad van Amsterdam bij Parking Centrum Oosterdok.

Exodus, Illegale Palestina-gangers in het Nationaal Holocaust Museum

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 was het voor veel Joodse jongeren lastig om zich te aarden in Nederland. Ze waren familieleden en geliefden kwijt en besloten daarom naar Palestina te vertrekken om te helpen aan het opbouwen van de nieuwe Joodse staat en een nieuw leven voor henzelf. In de tentoonstelling Exodus, Illegale Palestina-gangers hoor en zie je de verhalen van deze joden die het geluk elders zochten. Met verschillende documenten, foto’s, historisch filmmateriaal, interviewfragmenten en reisverslagen zie je hoe deze jongeren illegaal Palestina probeerden binnen te komen. En vaak voor de tweede keer in voormalig concentratiekampen vast kwamen te zitten.

De tentoonstelling Exodus is van 5 oktober t/m 6 januari te zien in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting.

Persoonlijke en nationale trauma’s bij The Institute of Ongoing Things in het Joods Historisch Museum

Van 29 september t/m 24 februari zie je in het Joods Historisch museum de installatie The Institute of Ongoing Things. Deze is speciaal voor het museum gemaakt door kunstenaar Uri Katzenstein, die eerder dit jaar op 24 augustus plotseling overleed in zijn woonplaats in Tel Aviv. De installatie is een verwerking van nationale en persoonlijke trauma’s en gaat over hypocrisie, gender en sciencefiction. Dit alles wordt in beeld gebracht door een installatie waarin videowerken, sculpturen, culturele iconen en autobiografische objecten de hoofdrol spelen. Deze complete zintuiglijke ervaring wordt aangevuld met een door de kunstenaar gemaakte machine en verschillende geluiden die alle afzonderlijke elementen verenigen.

Presentatie in het Kunstkabinet: Leo Schatz (1918-2014)

Honderd jaar geleden werd de Nederlandse kunstschilder, tekenaar en dichter Leo Schatz (1918-2014) geboren. Als hommage aan deze bijzondere melancholieke optimist, is t/m begin januari 2019 een selectie van zijn mooiste werk te zien. Het Kunstkabinet wordt speciaal voor de gelegenheid omgetoverd tot tentoonstellingszaal waar een aantal van Schatz’ meest kleurrijke taferelen uit de eigen collectie van het JCK komen te hangen. Je ziet er ook de reportage Schatz die in 2008 te zien was op de Joodse Omroep en een kijkje geeft in het leven van de kunstenaar.

Bezoek je een of meer van deze tentoonstellingen? Koop dan hier je kaartje voor de musea van het Joods Cultureel Kwartier.

Bereikbaarheid Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam

Bezoek je een van deze musea en kom je met de auto naar de binnenstad van Amsterdam? Parkeer dan goedkoop en op loopafstand van het Nationaal Holocaust Museum, het Joods Historisch Museum en het Kunstkabinet bij Parking Centrum Oosterdok. Onze parkeergelegenheid is de goedkoopste in de binnenstad van Amsterdam en je parkeert je auto er tegen het lage dagtarief van € 45. Wil je bij het uitrijden niet voor verrassingen komen te staan? Maak dan gebruik van onze handige calculator en bereken je parkeerprijs vooraf online.

Meer informatie en al onze voordelige parkeertarieven vind je hier.