fbpx

Dubbeltentoonstelling in het Amsterdams Stadsarchief

Het Amsterdams Stadsarchief presenteert tot en met 17 juni 2018 de dubbeltentoonstelling ‘Rapenburgerstraat 1940-1945’ en ‘Samen weer aan tafel’. De tentoonstellingen schetsen een beeld van het leven in de Rapenburgerstraat, ooit het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt, en tonen videoportretten van de gezinnen die na de oorlog naar de straat terugkeerden. Parkeer je auto midden in het centrum in de goedkoopste parking van de binnenstad: Parking Centrum Oosterdok.

Tentoonstelling Stadsarchief: Rapenburgerstraat 1940-1945 en Samen weer aan tafel

Met de gratis tentoonstellingen Rapenburgerstraat 1940-1945 en Samen weer aan tafel vertelt het Amsterdams Stadsarchief het verhaal van de Jodenvervolging in Amsterdam. Je krijgt een kijk in het leven van de mensen die uit de Rapenburgerstraat verdwenen en ziet actuele portretten van degenen die er na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden. Als aanvulling op de dubbeltentoonstelling draait in de filmzaal Ik ben mijn herinnering, een film over de herinnering van Joodse kinderen aan de Tweede Wereldoorlog.

De Rapenburgerstraat was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Het was een opmerkelijke gemeenschap met een Nederlands-Israëlisch Seminarium, een sjoel en een Portugees-Israëlische Synagoge, de Snoge genaamd. Rapenburgerstraat 1940-1945 laat je de straat zien aan de vooravond van de oorlog. Voor deze tentoonstelling is ook een audiotour beschikbaar.

In Samen aan tafel maak je kennis met de gezinnen die de oorlog overleefden. Je kijkt mee terwijl ze de verschrikkingen van de oorlog achter zich proberen te laten en leert aan de hand van intrigerende videoportretten een aantal van de gezinnen beter kennen. De persoonlijke verhalen zijn aangevuld met historische beelden.

Lees meer informatie over de tentoonstelling op de website van iAmsterdam.

Parkeer goedkoop in het centrum van Amsterdam

Bezoek je het Amsterdams Stadsarchief? Parkeer je auto dan bij Parking Centrum Oosterdok en vervolg je reis met tram 16 of 24 om voor de deur uit te stappen. Je parkeert je auto overdag bij ons tegen het lage tarief van € 45. Let wel: wegens werkzaamheden is de route naar de parkeergelegenheid via de Piet Heinkade gesloten. Je kunt alleen via de Prins Hendrikkade binnenrijden. Hier vind je meer informatie over de omleiding. En als je meer wilt weten over onze voordelige parkeertarieven, klik je hier.

Nieuw! Bereken je parkeerprijs direct online.