fbpx

Hoe hou ik mijn auto koel?

Het is niemand ontgaan: dit is dé hittegolf van het jaar. En ook komende week blijft het nog warm. Momenteel zijn het de warmste dagen die we ooit gekend hebben in Nederland. Voorheen stond het record op 38,6 graden op 23 augustus 1944. Lees hier tips om je auto koel te houden tijdens de hittegolf.

Hittetips voor de auto

Gelukkig hebben veel gebouwen airconditioning en zijn ook veel auto’s uitgerust met deze luxe. Je kunt ervoor kiezen om met je auto de hele dag rondjes te rijden met de airco aan, maar echt comfortabel en milieuvriendelijk is dat niet. Helaas loopt de temperatuur flink op als je de auto parkeert en je, na een dagje strand, terrasjes pakken of airco-hoppen, weer in de auto stapt. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee jij je auto koel(er) houdt tijdens deze hitte.

Parkeren in een ondergrondse parkeergarage

Natuurlijk is de allerbeste optie: de zon vermijden en parkeren in een ondergrondse parking. Parking Centrum Oosterdok ligt midden in het centrum van Amsterdam én ondergronds. Zo zet je dus je auto op de koelste parkeerplek in Amsterdam en kan je zelf even een lekker terrasje pakken in Amsterdam-Centrum. Zo vind je op loopafstand van de parking bijvoorbeeld Hannekes Boom, een heerlijk terras aan het water. Ook kan je een verkoelend drankje drinken (op de 11e verdieping van het DoubleTree by Hilton) op het terras van de Skylounge.

Je parkeert bij Parking Centrum Oosterdok al voor € 45 voor een hele dag (tot uur).

Raamisolatiedeken houdt je auto koel

Om de zon enigszins tegen te houden en je auto koel te houden, kan je bij diverse winkels een isolatiedeken kopen. Het welbekende zilveren scherm wat veel mensen in de winter op hun voorruit hebben, beschermt niet alleen tegen vorst, sneeuw en ijs, maar ook tegen de warmte van de zon. Je kunt de dekens vaak al voor een paar euro kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.

Handdoek op je stuur en over de bekleding

Veel sturen en stoelen zijn van leer gemaakt, en zijn dan vaak ook nog zwart. Wanneer jouw auto in de zon staat wordt het stuur al snel gloeiend heet. Een handdoek over je stuur en bekleding voorkomt dat je handen (en je billen) verbranden, wanneer je de auto terug instapt. Zo zorg je ervoor dat het leer de warmte van de zon niet helemaal absorbeert en kun je gewoon weer lekker wegrijden!

De auto uitluchten

Wanneer je na een dagje uit weer in de auto stapt, kun je het beste alle ramen en deuren openzetten. Omdat er geen lucht in de auto komt wanneer hij stilstaat en alles dicht zit, ontstaat er een soort broeikas. Zet alles open en laat de warmte ontsnappen. Doe de deuren weer dicht wanneer de hitte is ontsnapt en zet de airco of luchtcirculatie weer aan!